Стъклопакет 25.04.2005
Стъклопакети

1. Видове стъкла
Флоатно стъкло. Това стъкло се произвежда като разтопената стъклена маса се излива върху разтопено олово, следствие на което след охлаждането му се получава идеално гладка повърхност без никакви опитически изкривявания. В съвременното производство на стъкла този вид е най - разпространен.
Закалено стъкло. Стъкло, подложено на специална обработка която му осигурява:
- повишена здравина при удар и пад на температурите
- при разрушаване се надробява на малки, безопасни парченца без остри ръбове
Триплекс. Ламинирано стъкло. Настоящият хай тек в света на стъклата - представлява два или повече слепени със  специална смола или фолио листа стъкло. Най-очевидните плюсове на това стъкло:
- при разрушаване стъклото остава залепено за смолата или фолиото. В защитен план - при взлом или вандализъм по-добра защита трудно може да се намери. Шумоизолационните качества са много добри. Поради ососбеността на конструкцията триплекса практически не резонира .
- ламината предпазва от ултравиолетовите лъчи, което на практика предпазва всички предмети в помещението от тяхното въздействие.
Нискоемисионно стъкло. Това е стъкло с покритие от йонизиран слой  благородни метали, което отразява дълговълновия спектър на инфрачервените лъчи и съответно топлината от уредите за отопление или климатизация остава в помещението. Наред с това то не може да отрази късите вълни от спектъра, което позволява на светлината да преминава свободно.
Слънцезащитно стъкло. От името се разбира за какво става дума. Тази защита се осъществява по два начина - стъклото или се оцветява в масата си (цветно), или на повърността му се нанася отражателно покритие (стопсол).
Армирано стъкло. Стъкло с метална мрежа, пожаро и удароустойчиво. При счупване обикновенно мрежата го държи. Даже повредено не дава на огъня да се разпространи.

2. Стъклопакети
Стъклопакетът е конструкция от две или повече стъкла, между които има въздушна междина, осъществена с различни по размер дистанционери и затворена херметично.
Добрият стъклопакет трябва да е двубариерен. Едната бариера е бутилът положен от двете страни на дистанционера, а втората е силиконът, полисулфидът или тиоколът, запълващи разстоянието между стъклата и дистанционера. В изправният стъклопакет не може да проникне вода отвън, а затворената вътре влага заедно с въздуха при изработката му се поглъща от молекулното сито, с което е напълнен дистанционера. По този начин между стъклата не може да се образува кондензат.
Обърнете внимание, че стъклопакетът заема почти цялата площ от прозореца. Много малка част от общата площ се пада на рамката. Това от своя страна навежда на мисълта, че икономия от профилната система е по-добрия компромис, отколкото икономия от стъклопакет. Изберете най-доброто, което Ви предлага съвременното производство на стъкло, за да има Вашата инвестиция наистина очаквания ефект.

3. Стъклопакети - различни типове
Първоначално ще ви запознаем с камерите. "Камера" е прието да се казва на стъклата и пространството между тях.
Да разберем какво означава количеството камери все пак:

 • еднокамерен стъклопакет - две стъкла и въздушна междина
 • двукамерен стъклопакет - три стъкла и две междини
 • трикамерен стъклопакет - четири стъкла и три междини

   Ширина на стъклопакета и структура
  Ширината може да е различна. Стандартните размери са: 24 мм, 28мм; 32; 36; 40 мм. Тази ширина може да бъде разбита на елементи
  х - у - х , където :
  - х е дебелината на стъклото
  - у е ширината на въздушната междина
  При това положение структурата на пакета се описва така:
  4-16-4 това са две стъкла по 4 мм и въздушна междина 16 мм
  4 16 4=24 мм - това е ширината на стъклопакета

  Топлоизолационните качества на стъклопакета са в пряка зависимост от броя и типа стъкла, вложени в него. Например при еднокамерен пакет е възможно да се появи кондензат още при минус 7 - 9 С, в двукамерен със същата дебелина - 16 -19 градуса, а при еднокамерен с нискоемисионно стъкло кондензат няма да се появи и при - 27.

  4. Характеристика на стъкла и стъклопакети
  "К" стъклото се получава, като при процеса на производство на стъклото се нанася  тънък слой от благодродни метали на едната повърност (посредством йонизация). Това стъкло "връща" в помещенията над 70 % от топлинните лъчи, идващи от уредите за отопление. 
  "К" стъклото през лятото "работи" в "обратна посока" като отразява инфрачервените слънчеви лъчи. Ако за видовете стъкла всичко е ясно (по-горните точки), то тук ще поясним останалите параметри:
  - коеф. на топлопредаване (к) - колкото е по-малка стойността му, толкова по-малко Вие ще отоплявате улиците (толкова са по- малки загубите на топлина)
  - звукоизолация - ако звукоизолацията е равна примерно на 30 dB, това значи че уличния шум, който е в порядъка на 70 dB, ще бъде намален до 40 dB (70-30 = 40)
  - светлопропускливост - относителна величина. 
  Ако пълната прозрачност е 100 %, тогава 90 % означава, че почти целият светлинен поток преминава, а 10 % - това си е почти мрак.

  Някои норми за комфорт:
  - За спокоен сън нивото на шум не трябва да превишава 25 - 30 dB
  - За нормално обитаване на жилище денем - 30 -35 dB
  - За работно място - 35 - 50 dB

  Примерни стойности за различни райони:
  - Жилищен квартал - 60 dB
  - Център и промишлени райони приблизително 70 dB